TRENDS | INFLUENCERS

facebook

MEDIA TREND

Influencers kunnen een handige marketingtool zijn voor merken om een groter bereik te behalen én niet geheel onbelangrijk: potentiële klanten te bereiken. Het is bekend dat 'influencer marketing' tegenwoordig een grote rol speelt voor bedrijven en merken. Ook aan de kant van de influencers is er meer interesse naar merken ontstaan. Influencers gebruiken merken om meer bezoekers aan te trekken, met (meestal) de voorwaarde dat het merk bij hun identiteit past. Opvallend bij deze trend is dat de lijnen tussen paid- , owned- en earned media verdwijnen en er meer convergentie ontstaat. Lees hieronder meer over deze trend...

 

photo

Afgelopen week kwam in het nieuws dat SBS ook het belang ziet van de influencers en is daarom een samenwerking aangegaan met Social1nfluencers. Het bureau vertegenwoordigt een aantal grote Youtube-creators in Nederland en kan worden omschreven als een Multi Channel Network, net als het bedrijf ilovefashionbloggers.com. Fashionblogster Jolique Möller biedt een platform aan waar merken en fashionbloggers elkaar ontmoeten en speelt daarmee goed in op deze trend.  

Merken kiezen voor samenwerkingen met influencers omdat zij de boodschappen beter kunnen afstemmen op de beoogde doelgroep. Merken kiezen eerder voor een bepaald segment van de doelgroep, waarop zij de boodschap persoonlijk afstemmen. Hierdoor is de beïnvloeding op social media een positieve verandering. Geloofwaardigheid en online reputatie zijn belangrijke sleutelwoorden. Daarom is het belangrijk om gezien te worden in een bepaalde niche.

influencers

Daar komt bij dat de rollen tussen merken en consumenten zijn omgedraaid. De consumenten kiezen de merken en niet andersom. Daarom is zichtbaarheid van je merk belangrijk én het hebben van passende content. De trend van contentmarketing haakt goed aan bij de influencer trend. Merken verschuiven van 'selling' naar 'telling', waarbij content niet kan ontbreken. Merken zetten bij het maken van content influencers in als co-creators. Soms gaat het zelfs verder, een voorbeeld daarvan is Eyelove. Belangrijke influencers (waaronder Annic van Wonderen) hebben voor het merk samen een nieuwe collectie ontworpen.

Eyelove

Het inzetten van influencers is makkelijker gezegd dan gedaan. De grootste uitdagingen zijn het identificeren van relevante influencers, het ontwikkelen en onderhouden van relaties die voor beide partijen een voordeel opleveren en het meetbaar maken van deze marketingvorm. Het kiezen van influencers is namelijk een taak op zich. Tegenwoordig gaat het niet meer om het aantal volgers die de influencer heeft, maar juist om de kwaliteit van de content, de expertise en de relatie tussen de influencer en zijn/haar volgers. 

 

#MADEBYPR
Mocht je meer advies willen over de inzet van social media of PR, neem gerust contact met ons op.

-Februari 2015

AWINK Websolutions