TRENDS | FOOD 2015

facebook

Food trends 2015

We zouden er super gezond en fit van moeten worden maar ondertussen worden we er mee doodgegooid; superfoods. Lekker eten van eerlijke producten, lekker en gezond voor lichaam en geest.  De trend van de afgelopen 10 jaar waarbij iedereen op zoek was naar snel en goedkoop eten is omgeslagen. Eerlijk, vers en gezond zijn de kernwoorden voor 2015 op het gebied van food. Op elke culinaire site vinden we eindeloze artikelen over deze hype, dus hebben we alle artikelen eens goed doorgespit en de belangrijkste trends, volgens deze foodies, op een rij gezet. 

 

photo

'Normale' superfoods

Superfood is steeds meer vers. Gojibessen en chiazaden zijn alweer uit, maar de term superfood blijft. Hij slaat nu echter meer op de versheid en herkomst van de producten. Onbewerkte en home made producten voeren de boventoon. De vegaburger uit de supermarkt wordt vervangen door vele huisgemaakte varianten, het liefst gemaakt van lokale producten. De bessen en zaden maken plaats voor bekende 'normale' superfoods als broccoli, avocado, zoete aardappel en ongebrande noten.      

Noten avocado

 

Homemade 'clean' food
Steeds meer mensen gaan zelf hun groente verbouwen. Niet iedereen heeft de ruimte voor een grote groentetuin, maar op een balkon of in bakken kun je ook al heel veel doen. 'Clean eating' wordt deze trend genoemd; een lifestyle om bewust te kiezen voor eten zoals de natuur het bedoeld heeft, zonder fabrieksmatige bewerkingen, chemische toevoegingen en manipulatie. Zelf verbouwen betekent dat je zelf bepaald of je bestrijdingsmiddelen gebruikt of niet. Daarnaast heb je altijd verse groente op je bord.

 

Duurzaam is het nieuwe lekker
Geniet niet alleen van smaak, maar vooral van de oorsprong van het eten op je bord en verspil daarbij zo weinig mogelijk. Wat van dichtbij komt is verser, gezonder, lekkerder, beter voor de lokale economie en minder belastend voor het milieu. Bovendien is het hip om lokale producten te gebruiken, van micro-bierbrouwerijen tot restaurants waarbij alleen met eigen gekweekte producten gewerkt wordt. Daarnaast maakt het lokale verbouwen ons minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers. Hierdoor worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd zodat er minder voedsel wordt verspild. Er zijn al vele initiatieven die voedselverspilling tegengaan. Zelfs de grote bedrijven beginnen deze trend over te nemen. Zo is Albert Heijn bijvoorbeeld begonnen met het verkopen van 'misvormde' groentes, welke normaal de schappen niet halen en weggegooid worden. Deze trend zet zich zelfs door in de mode wereld, waar steeds meer met biologisch afbreekbare stoffen gewerkt wordt, en afvalresten gebruikt worden om nieuwe producten te creëren.

groenten

 

Nieuwe smaken
Waar eerst zoet en zout populaire en 'lekkere' smaken waren, zijn nu bitter en pittig voor in de plaats gekomen. De bitters zijn over komen waaien vanuit drankwereld waar afgelopen jaar al veel geëxperimenteerd werd met bittere ingrediënten in cocktails. Zo zagen we de gin-tonic hét nieuwe drankje worden. In de food wereld staan vooral bittere groentes en kruiden centraal.

smaken1 smaken2

 

Smaakbommetjes
Fermentatie, oftewel het natuurlijke gistingsproces, is het toverwoord. Denk aan zuurkool, kimchi (gefermenteerde kool) en gerijpt rundvlees. Ook kiemgroenten zijn populair en we zien in het nieuwe jaar gekiemd tarwebrood, waarbij de tarwezaadjes eerst kiemen alvorens er een meel van wordt gemalen. Dit is niet alleen goed voor de spijsvertering, fermentatie zorgt voor diepere, rijkere smaken met hoge voedingswaarden.


Gerechten van 2015
Een aantal leuke gerechten die we terug zullen gaan zien in 2015 zijn:
1. De burger. En wel in alle soorten en maten. Dit jaar gaat de burger verder dan de standaard beef burger. Hij was er al in mini formaat, met eindeloze topping opties en ook kwamen we hem tegen als chique gerecht. Dit jaar worden er hele maaltijden in één burger gestopt. Het traditionele rundvlees wordt vervangen door fancy ingrediënten, zoals eend, kreeft en andere zeevruchten, en eindeloze variaties op de vegaburger. 

2. Hartig ijs. Steeds meer gaat de health trend meegenomen worden in de zoete branche. Zo kwam Häagen-Dasz in Japan al met tomatenijs en wortelsorbet, en met bloemenijs. In Rome vind je traditionele gelato, maar dan met gorgonzola en mortadella, soms in combinatie met de traditionele smaken.

3. Gezonde pizza's. Ook gaan we de pizza meer terugzien. In New York zijn pizza bagels op het moment de trend. In de restaurants zien we vooral culinaire pizza's. Vaak knapperige dunne bodems, belegd met vernieuwende, luxe en verse ingrediënten zoals truffel, vergeten groenten en culinaire vissoorten.

gerecht1 gerecht2 gerecht3

 

Zelf kiezen
Eettentjes waar je zelf je gerecht kunt samenstellen zijn populair. In 2015 breidt deze trend zich uit; we willen uit veel kunnen kiezen en zelf bepalen welke groenten in onze salade gaat, welk fruit in onze smoothie en welke toppings op onze frozen yoghurt gaan.

zelfkiezen1 zelfkiezen2

 

Nieuwe initiatieven
Thuisafgehaald.nl is een site waar je eten uit de buurt kan halen, gemaakt door een buurtbewoner. Er zijn reeds duizenden koks in Nederland die hun kunsten graag ten toon spreiden. Voor een klein bedrag, zoals 5 euro, kun je een lekkere, verse maaltijd kopen.

No waste-initiatieven zoals restaurant In Stock of Kromkommer zijn populair omdat ze werken met producten die anders in de prullenbak zouden verdwijnen omdat ze niet mooi genoeg zijn of net over datum zijn. Ook opent de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland opent in 2015 haar deuren in Utrecht.

De Rotterdamse Munt is een mooi kleinschalig project; een kruidentuin midden tussen de Rotterdamse bedrijvigheid. De kruidentuinders van Rotterdamse Munt telen en verwerken kruiden, samen met de vrouwen uit de buurt. 

nowaste

 

Niet zo super met food?
Mocht je niet zo van de healthy trends en superfoods zijn, dan is de onlangs geïntroduceerde riem Belty , ontworpen door Emiota, misschien wel iets voor jou; een riem die met je meegroeit. Belty werkt door ingebouwde motoren en sensoren die ervoor zorgen dat hij vanzelf strak trekt, afhankelijk van hoeveel je buik groeit of juist minder wordt.

avacado2

 

#MADEBYPR

- Maart 2015

_________________________________________________________________________________

Bronvermelding
- https://www.jamiemagazine.nl/9x-foodtrends-van-2015.html
- http://mathijsvrieze.nl/nieuws/193/de-foodtrends-voor-2015-door-tv-kok-mathijs-vrieze.html
- http://www.culy.nl/inspiratie/de-culinaire-trends-voor-2015-volgens-culy-nl/
- http://www.culy.nl/gadgets/belty-de-riem-die-met-je-meegroeit/
- http://www.lekkertafelen.nl/nieuws/foodtrends-2015/
- http://www.glowmagazine.nl/food-trends-2015/

 

AWINK Websolutions