TRENDS | VLOGGEN

facebook

Waarom vloggen hip is.

Afgelopen zaterdag werden er in Amsterdam de eerste Nederlandse awards uitgedeeld aan bekende YouTubers tijdens het VEED festival. Onder andere voor de categoriën 'beste mannelijke en vrouwelijke YouTuber' en 'het beste YouTube kanaal'. Bekende vloggers, zoals Enzoknol, Furtjuh en Beautygloss, vielen in de prijzen. Videocontent wint steeds meer terrein op social media, met name door toenemende populariteit van vloggers. Wat vloggen inhoudt en waarom het zo populair is, lees je hieronder...

 

photo

Wat is vloggen?

Vloggen is kortgezegd een weblog in de vorm van een video. De naam is een samenstelling van de woorden 'video' en 'bloggen'. Vaak zijn de vlogs een persoonlijk online dagboek, waarbij vloggers een kijkje in hun leven geven. De video's kunnen nietszeggend of grappig zijn en allerlei onderwerpen bevatten zoals het ontbijt, kleding of hoe je je haar het best in model krijgt, maar vloggers kunnen ook een bepaald probleem bespreken. 

Enzoknol - YouTube

 

Waarom zijn vlogs populair?

Vlogs zijn met name populair onder de jongerendoelgroep. Naast het feit dat vlogs een leuk tijdverdrijf zijn en worden gezien als entertainment, fungeren vloggers ook als voorbeeldfunctie. Door de persoonlijke interactie bouwen kijkers een band op met de vlogger, waardoor zij worden gezien als een vriend of vriendin. De jonge kijkers vallen namelijk in een leeftijdsgroep die in een identiteitsontwikkelingsfase zit. Daarnaast kunnen vlogs elk moment van de dag worden bekeken, wat past binnen de lifestyle van de jongeren.

Door de toename in populariteit, worden vlogs ook steeds professioneler: vloggers bieden op vaste tijden video's aan, maken eigen merchandise en laten video's editen door derden. De vloggers krijgen meer de status van een celebrity. Zo zijn zij te gast bij televisie- en radioprogramma's en organiseren zij offline events, zoals de Beautygloss Party van beautyvlogster Mascha.

Beautygloss event  

 

Waarom zijn vloggers interessant voor merken?

Vloggers zijn niet alleen populair onder jongeren, zij liggen ook in het vizier van bedrijven en merken. Het voordeel van vlogs is dat videocontent meer impact heeft dan een geschreven artikel. Ook is een demonstratie van een product in de video's mogelijk. Daarnaast zijn vloggers mid-level beïnvloeders en hebben zij een groot bereik onder hun fans en op hun andere social media kanalen. Het inzetten van beroemde vloggers voor meer naamsbekendheid klinkt verleidelijk, maar er is veel concurrentie. Een minder bekende vlogger kan daarom in sommige gevallen meer opleveren omdat er een intensievere samenwerking mogelijk is.

Het is mogelijk om een samenwerking aan te gaan met een vlogger voor een marketingcampagne of voor een langere periode. Zo ging Sanoma en SBS de samenwerking aan met het Multi Channel Network Social1influencers. Een andere optie is sponsoring. Bij een samenwerking of sponsoring gelden er een aantal basisregels:

  1. Het merk/product past bij de persoonlijkheid en omgeving van de vlogger. 
  2. De inhoud van de vlog bepaalt de vlogger, niet het merk. 
  3. De fan is het uitgangspunt in plaats van het belang van het merk. 

Pour Homme - YouTube

 

Volg de vloggers die voorkomen in deze blog op hun YouTubekanaal:

Beautygloss

Furtjuh

Pour Homme

Enzoknol

 

#MADEBYPR

_____________________________________________________________________________

Bronnen:
http://blog.youngworks.nl/trends/jongeren-vloggen-de-populariteit-van-nietszeggende-videos
http://emarketingblog.nl/2014/12/a-vloggers-favour/
http://www.digitalstrategyconsulting.com/intelligence/2015/02/content_marketing_trends_how_influential_are_youtube_vloggers.php
http://www.socialembassy.nl/rise-vloggers-en-wat-moet-je-hier-als-merk-mee/
http://www.adformatie.nl/blog/waarom-videocontent-het-internet-gaat-domineren

 

AWINK Websolutions