GUERRILLA STUNTS

facebook

De 10 leukste guerrilla stunts van Nederlandse merken

Wie kent het niet: de guerrilla-stunt van Bavaria tijdens het WK van 2010. Guerrillamarketing is een vorm van reclame waarbij het doel is om gratis publiciteit te creëren met weinig middelen. Bij een guerrilla-actie brengen bedrijven hun product, dienst of merk onder de aandacht bij omstanders op een originele, onvoorspelbare, creatieve, grappige, of schokkerende manier waardoor er buzz ontstaat. Een guerrillacampagne kan succesvol zijn als het concept origineel is, de stunt onverwacht en sensationeel is, aansluit bij het product en plaatsvindt op de juiste plek. Social media kan de buzz rondom de actie vergroten.

Wij hebben een top 10 gemaakt van de leukste guerrilla stunts van Nederlandse merken. Bekijk alle video's hieronder... 

 

photo

1.  IKEA - ART EXPERTS (2015)

IKEA promoot de nieuwe street art collectie via een grappige guerrilla-actie. Zij plaatsten nieuwe kunst van Ike Andrews (IkeA) tussen de kunstwerken van Museum Arnhem. Bezoekers van het museum werden gevraagd wat ze van het nieuwe kunstwerk vonden en deden ook een schatting naar de waarde ervan. 

IKEA

 

2. ZEEMAN - FRANK (2011)

Zeeman wilde duidelijk maken met deze guerrilla stunt dat mode niet duur hoeft te zijn. Dit bewees Zeeman op Amsterdam International Fashion Week met een modeshow van het zogenaamde merk Frank. De bezoekers (waaronder diverse bloggers en journalisten) werden van te voren warm gemaakt door en zelfontworpen logo, website en persbericht. 

ZEEMAN

 

3.  MIJNDOMEIN.NL - BIZARRE TAXI RIT (2014)

MijnDomein.nl verzorgt de domeinregistratie voor bedrijven en particulieren. Door middel van deze guerrilla stunt wilde MijnDomein.nl aandacht vestigen op het belang om je eigen voor- en achternaam te registreren als domeinnaam. MijnDomein.nl laat tijdens een bizarre taxirit aan verschillende reizigers zien wat de gevolgen kunnen zijn als dit niet gebeurt. Dat levert hilarische reacties op. 

MIJNDOMEIN.NL

 

4. KLM - HIGH FIVE (2014)

KLM bedacht de guerrilla-actie 'High Five'. Door middel van deze actie wilde KLM de Werelddeal Weken onder de aandacht brengen. In Amsterdam en in New York stond een interactief scherm. Voorbijgangers in beide steden konden elkaar groeten met een high five. Lukte het de voorbijgangers een perfecte high five te geven, dan wonnen zij twee vliegtickets naar New York of naar Amsterdam.

KLM

 

5.  RIJKSMUSEUM  - ONZE HELDEN ZIJN TERUG (2013)

Het Rijksmuseum werd heropend en dat wilde het museum groots aanpakken met een guerrilla stunt. Daarom werd er een live toneelstuk met o.a. Het Melkmeisje, Jan Steen, De Nachtwacht en andere helden uit het Rijksmuseum opgevoerd in een winkelcentrum. De Flashmob werd vooral een succes op YouTube.

RIJKSMUSEUM

 

6.  HEINEKEN - VALENTINE'S GIFT  (2015)

Heineken wilde tijdens Valentijnsdag alle mannen in Amsterdam een handje helpen. Daarom vloog er een vliegtuigje door de lucht met de boodschap 'Schatje, deze is voor jou!'. De mannen werden via een berichtje via WhatsApp op de hoogte gehouden wanneer het vliegtuig langs hun gekozen locatie vloog. Dat hebben de mannen weer goed geregeld voor hun Valentijn. 

Heineken

 

7. ANWB - BOTSAUTO (2014)

De autoverzekering van de ANWB zag dat de meeste schademeldingen komen uit de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Daarom wilde de ANWB op een unieke manier laten zien dat het parkeren in deze steden niet altijd eenvoudig is en een ongelukje in een klein hoekje zit. Zij bouwden een MINI om tot botsauto en reden hiermee rond in het centrum van Amsterdam. 

ANWB

 

8. EFTELING - FATA MORGANA (2014)

De Efteling verraste verschillende vaders met een guerrilla stunt door acteurs en een echte tijger in te zetten tijdens een ritje in de Fata Morgana. Efteling richt zich hiermee op de vaders van gezinnen, om te laten zien dat het ook voor hun spannend is in de Efteling. 

Efteling

 

9. OXFAM NOVIB - ONVERWACHT DINER (2014)

Het goede doel Oxfam Novib wilde de actie ''zelfdoen'' onder de aandacht brengen. Zij willen met deze inzamelactie mensen over de hele wereld de kans geven om te zorgen voor hun eigen voedsel en inkomen. Iets wat niet overal vanzelfsprekend is. In het vondelpark van Amsterdam werden voorbijgangers verrast door een ober. Zodra zij op de bel drukten, werd er een uitgebreid diner geserveerd met entertainment. 

OXFAM NOVIB

 

10. POST NL - DIRECT MARKETING (2014)

De marketingafdeling van PostNL wilde graag laten zien aan andere marketeers hoe sterk zij zijn in Direct Marketing. Daarom verraste PostNL bezoekers van de beurs MARCOM14 met een persoonlijk pakket. Een postbode met een fotografisch geheugen leverde persoonlijk de pakketjes af bij de marketeers. 

POSTNL

 

#MADEBYPR

-April 2015

AWINK Websolutions