TRENDS | SNAPCHAT

facebook

Social media trends | Snapchat 

Snapchat is met 1,5 miljoen gebruikers, na Instagram, één van de snelst groeiende social media kanalen van 2015. Vooral onder jongeren is het medium populair. Miljoenen foto's en video's, genaamd snaps, worden onderling tussen vrienden verstuurd. In 2011 werd de app gelanceerd. Sindsdien heeft Nederland dagelijks zo'n 274.000 actieve gebruikers en staat Snapchat in de top 10 meest gedownloade applicaties van Nederland. Daarom namen we het 'spookje' onder de loep en stelden we vier belangrijke vragen... 

photo

Wat kun je met Snapchat?

Heel eenvoudig: een snapper kan een foto- of videobestand naar een vriend(in) of meerdere vriend(inn)en sturen. Gekke selfies, maaltijden, sportmomenten, op Snapchat wordt er allerlei content gedeeld. Naar wie je jouw snap verstuurd en hoeveel personen die ontvangen, bepaal je helemaal zelf. Net als Instagram is het mogelijk om een filter over je snap te plaatsen. Bij de foto kan er ook een zin worden toegevoegd door middel van de tekstbalk. In deze balk past alleen een korte zin. Over de hele foto kan ook een grotere tekst worden geplaatst. De ontvanger kan niet onder de foto reageren, in plaats daarvan kan er een chat worden gestart.

Verder kunnen er tekeningen worden gemaakt op de foto en kun je zelf een tijdslimiet instellen voor de foto. Jij bepaalt hoelang de foto zichtbaar is voor de ontvanger, voordat het voorgoed verdwijnt. Een foto kan niet worden gedownload, maar er kan wel een screenshot worden gemaakt. Hier krijgt de verzender wel een melding van. Naast het sturen van losse foto's en video's, kunnen de snaps worden toegevoegd aan een 'story'.  Jouw 'verhaal' laat alle snaps achter elkaar zien, als je daarvoor de functie heb aangevinkt. Zo is er altijd wat te zien voor je vrienden. Het verhaal is 24 uur zichtbaar en verdwijnt daarna. Je kunt zelf bepalen of dit zichtbaar is voor al je vrienden of niet.

Onlangs heeft Snapchat de nieuwe functie 'Discover' aan de applicatie toegevoegd. Bij deze functie ziet een snapper artikelen van geselecteerde merken, zoals CNN, MTV, Cosmopolitan en National Geographic. De content is 24 uur beschikbaar en wordt bepaald door de redactie van Snapchat. De artikelen bevatten fullscreen foto's of een bewegend beeld dat laat zien waar het artikel over gaat. Het is niet bekend hoe vaak deze artikelen worden gelezen.

instagram vs snapchat Snaps

 

Waarom is Snapchat populair?

Snapchat is vooral populair omdat de snaps na een aantal seconden weer verdwijnen. Deze functie maakt de applicatie uniek. De snaps worden niet opgeslagen, wat de snappers een gevoel van veiligheid geeft. Daarnaast is het medium voor de gebruiker een laagdrempelig: het is gemakkelijk om een lelijke of gekke foto te delen. Jij bepaalt namelijk hoelang de foto zichtbaar is en voor wie. Er bestaat, in tegenstelling tot Instagram, geen sociale druk. Foto's die Snapschat worden verstuurd zijn dan ook een stuk persoonlijker dan bij een ander social media kanaal. Daarnaast is het heel eenvoudig om een snap te sturen.

Snapchat friends

 

Is Snapchat bruikbaar als marketingtool?

Het inzetten van snapschat als marketingtool is zeker mogelijk, zolang de doelgroep zich op de applicatie bevindt. De meeste snappers zijn tussen de 14 en 22 jaar. Wil je als merk succesvol worden op Snapchat is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en hoe je communiceert via het medium. De content en tone of voice moeten goed worden afgestemd. Een goede strategie is dus onmisbaar. Snapchat kan kansen bieden voor bepaalde merken. Zo is de kans groter om via Snapchat een persoonlijke band op te bouwen met de fans. Fans kunnen ook snaps terugsturen. Daarnaast kan er via Snapchat exclusieve content worden gedeeld. Zo lanceerde Madonna haar laatste video via Snapchat. Het is (nog) niet mogelijk om te adverteren via het medium.

Madonna

 

Wie kun je volgen?

In Snapchat is te zien welke vrienden uit jouw telefoonlijst ook gebruik maken van de applicatie. Naast je contactpersonen is het mogelijk anderen toe te voegen aan je vriendenlijst door de gebruikersnaam van de betreffende persoon op te zoeken. Steeds meer celebrities en influencers zien de voordelen van Snapchat en bouwen via dit medium een hechte band op met hun fans. Hier een lijstje met personen (nationaal en internationaal) die je kunt volgen op snapchat:   

  • Kim Kardashian: Kimkardash
  • Afrojack: Realafrojack
  • Annic van Wonderen: Annicvw
  • Chris Brown: ChrisMBrown
  • Negin Mirsalehi: Negin_mirsalehi
  • Ron Simpson: MrRonSimpson 
  • Laura Ponticorvo: LauraPonticorvo
  • Giovanni Laisina: Giolaisina
  • Rihanna: Badgalrihanna
  • Bastiaan van Schaik: Basvanschaik

Afrojack Negin Annic

 

#MADEBYPR

- Maart 2015

 

Bronnen:
https://marketingmed.nl/snapchat-van-social-medium-voor-jongeren-tot-onmisbare-marketing-tool/
https://decorrespondent.nl/2429/Waarom-je-moeder-niet-op-Snapchat-zit-maar-je-zusje-wel/68480797-bece496d

 

AWINK Websolutions