PR TRENDS 2014

facebook

Vijf PR trends voor 2014

De eerste maand van het jaar zit er ondertussen alweer op. Klaar met het terugblikken, tijd voor een blik in de toekomst. Welke trends op het gebied van PR zijn belangrijk om in de gaten te houden?

photo

1. Storytelling

Met enkel feitelijke informatie kom je er tegenwoordig niet meer. Mensen reageren beter wanneer het om een gepersonaliseerd verhaal gaat, op die manier kunnen mensen zich identificeren met een dienst of product. De kracht van storytelling ligt volgens corporatestory.nl in de volgende aspecten:

  • Ordening; dit zorgt voor rust en overzicht met als gevolg dat mensen zich gemakkelijker met de boodschap kunnen identificeren.
  • Verbinding: als je een verhaal met iemand deelt, schept dat een band.
  • Betekenis: een verhaal geeft betekenis aan gebeurtenissen, ze vertellen het waarom achter een gebeurtenis.
  • Beleving: naast ratio richt een verhaal zich ook op het gevoel, hierdoor worden mensen geraakt en roept het emoties op.
  • Sturing: verhalen geven mensen een houvast en een gevoel van zekerheid.

2. Plaatjes belangrijker dan praatjes

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Deze trend sluit eigenlijk aan op de vorige. Er wordt namelijk gezegd dat het persbericht passé is. Met het nog steeds groeiende Instagram, Pinterest, YouTube, en Vine kan er geconcludeerd worden dat mensen gek zijn op beelden en het delen daarvan. Het visuele aanbod groeit voornamelijk op het gebied van video aangezien videomarketing toegankelijker en betaalbaarder is geworden. Er is wel een essentiële voorwaarde bij het gebruik van beeld, namelijk dat het beeld [foto of video] aansluit bij je verhaal. Zo niet, dan heb je (te veel) woorden nodig om het weer recht te breien.
[bron: storytellingmatters.nl]

3. Meten is weten

Het wordt steeds belangrijker om resultaten van je investeringen kwantificeerbaar te maken. Het is zonde om niet te weten wat bijvoorbeeld een publicatie op social media of een blog heeft opgeleverd. Resultaten van publicatie in dagbladen en tijdschriften waren al relatief eenvoudig te achterhalen. Voor social media en online publicaties was dit echter nog een stuk complexer. En dat terwijl social media steeds belangrijker wordt. Social media heeft laten zien dat het ingezet kan worden voor consumer engagement. Je krijgt meer vertrouwen van de consument door de conversatie aan te gaan, praten met in plaats van tegen de consument.
[bron: marketingfacts.nl]

4. Sponsored content

Op websites zie je steeds meer gesponsorde content aan de zijkant van de webpagina of in de vorm van advertorials. Voordeel hiervan is dat je zeker bent van een publicatie. Nadeel, het kost geld. Belangrijk bij het gebruik van sponsoring is dat het aansluit bij de uitstraling en de doelgroep van de webpagina. Vooral bloggers maken hier veel gebruik van. Denk aan reviews, winacties, advertorials, etc. Op deze manier kun je een samenwerking aangaan en zorgen voor leuke artikelen.
[bron: innetwork.net]

5. Boeiende content

Nieuwsbrieven waar je je niet voor hebt aangemeld, nutteloze informatie op internet, we weten allemaal hoe vervelend dit is. Je moet dus goed nagaan welke informatie je online zet. Negatieve reacties op social media zijn voor iedereen zichtbaar, waardoor er reputatieschade opgelopen kan worden. Aanbod gedreven of push marketing is daarmee verleden tijd. Je boodschap moet waardevol, interessant, educatief en boeiend zijn. [bron: openforum.com]

#MADEBYLOTTE

AWINK Websolutions