FOOD TRENDS 2014

facebook

Wat is HOT | NOT anno 2014 op het gebied van FOOD?

Een gezonde levensstijl is helemaal hot. Geen kortstondige dieten meer die zorgen voor jojo effecten, maar overall gezond eten en voldoende bewegen. Onder andere TV-programma's, magazines en online platforms zenden dagelijks verschillende berichten over deze trending topics. Voor merken die bijdragen aan een bewuste levensstijl of gezondheidsproblemen wegnemen dé mogelijkheid om dit jaar in te haken op de trends.

 

photo

Hieronder een opsomming van de trends van 2014 op het gebied van #FOOD: 

Groenten           
2014 is het jaar van de groenten: groente bij je ontbijt, lunch en warme maaltijd en ja, ook bij je dessert. Was in 2013 boerenkool veggie of the year - nee geen stamppot, maar door je groene smoothie, bij je omelet met zalm of roerbakmaaltijd - volgend jaar zijn spruitjes helemaal hip. En we gaan weer lekker experimenteren: spruitjessalade, spruitjessoep en geroosterde spruitjes. Ook restaurants waar met louter groente wordt gekookt maken een opmars.

Flexitariër en Flexi Bio-eter      
We willen allemaal ons steentje bijdragen aan de duurzaamheid en de aarde maar denken ook aan onze portemonnee. Biologisch vlees zullen we daarom steeds vaker integreren binnen onze weekmenu's, waardoor we "gewoon en goedkoper vlees" afwisselen met biologisch vlees.

Dankzij initiatieven als Meatless Monday neemt de groep flexitariërs toe. Kant-en-klare vleesvervangers zitten vaak boordevol toevoegingen, daarom kiezen we natuurlijke producten als eieren, peulvruchten en tofu. Maar we gaan ook op zoek naar alternatieven: zeewier bijvoorbeeld.

Voeding als medicijn   
We worden ons steeds meer bewust dat voeding van grote invloed is op onze gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen en daarom gaan we gezonder eten: meer fruit en groenten en gebalanceerde, gevarieerde maaltijden. Ook zetten we voeding steeds meer in als medicijn. Zelfgemaakte sapjes en drankjes winnen het van anti-verkoudheidsmiddeltjes van de drogist. Superfoods als chiazaad, gojibessen en mulberries blijven in 2014 populair.

We gaan voor lokaal en kwaliteit          
We kiezen vaker voor streekproducten en gaan vaker naar de bakker, slager en kaasboer voor biologisch, eerlijk en puur eten. We zijn bereid om iets meer te betalen voor goede producten bij een speciaalzaak en eten liever een klein stukje vlees wat lekker en verantwoord is. 

Ontlijnen           
Lijnen en crashdiëten zijn passé. We gaan niet langer voor een quick fix maar voor een structurele aanpak: een gezonde levensstijl waarin gezond eten en bewegen centraal staan. En om dat goed vol te kunnen houden hoort af en toe een patatje of taartje erbij. Het old school 'genieten met mate' dus.

Clean eating      
De clean eating trend wordt nóg populairder. Naarmate er meer bewijs komt dat bewerkt voedsel niet goed is voor je gezondheid en na de vele voedselschandalen willen we 'puur natuur' eten. Clean eating is geen dieet bedoeld om af te vallen, maar een lifestyle dieet om voedsel dicht bij de natuur te eten en geraffineerde voedingsmiddelen met kunstmatige chemicaliën, smaakstoffen en conserveringsmiddelen te vermijden. Op het menu van de clean eating clan staat mager vlees, vis, groenten, fruit, noten, zaden en slimme koolhydraten zoals zoete aardappel en oergranen.

Anti-voedselverspilling en food-sharing           
Voedselverspilling is een belangrijk ding in 2014. We gooien steeds minder eten weg omdat we beseffen dat weggooien zonde is voor het milieu en onze portemonnee. De consument koopt en kookt afgepaste porties en is steeds creatiever met hergebruik van restjes. We stoppen steeds meer alleen wat we echt nodig hebben in ons boodschappenmandje. Boodschappen worden steeds minder voor de hele week gedaan, we gaan weer terug naar het doen van dagelijkse boodschappen. Heb je teveel gekookt, dan vries je het in of breng het bij de buren. Het wordt een trend om je teveel gekookte eten te delen met anderen.

Kinderen willen gezonder        
Opvallend genoeg zijn steeds meer (jonge) kinderen bewust bezig met gezond eten. De kloof met kinderen die een gezond gewicht hebben en kinderen met obesitas wordt steeds groter. Te zware kinderen kunnen steeds minder meekomen in de groep en dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Kinderen komen meer in opstand en zullen zich vaker gaan bemoeien in de keuken en ouders aanzetten tot gezonder kookgedrag.   

Allergieën en voedselovergevoeligheden       
Een voedselallergie en intolerantie komt steeds vaker voor. Daarom zijn er steeds meer producten te vinden die speciaal voor deze doelgroepen zijn gemaakt. De aanduidingen op de verpakkingen worden steeds zichtbaarder. Denk aan allergieën voor koemelk, ei, noten, soja en gluten. De vraag naar deze producten wordt steeds groter.       


HOT

NOT

Eiwitrijk voedsel

Koolhydraatrijk voedsel

Thee Cocktails

Zoete cocktails

IJsblokjes met verse vruchten

IJsblokjes

Groenten met stukje vlees/vis

Veel vlees, met aardappelen en wat groenten

Biologische of scharrelkip

Plofkip

Citroen

Zoet

Powerfruit

Snoep

Rijst- of amandelmelk

Koemelk

Comfort-food

Magnetron maaltijd

Mediterraan

Grieks/Spaans

Stomen

Bakken

Ontlijnen

Crashdiëten

Zeewier

Zout

Humus

Pesto

Dining Experience

Fastfood restaurants

Eten van de boer

Eten uit de fabriek

Flexi-Bio-eter

Elke dag vlees

Producten in karton

Producten in plastic en blik

Kleinere porties

Eten weggooien

Speltbrood en zuurdesembrood

Volkorenbrood

Foodsharing

Eten weggooien

Lokale groente

E-nummers 

Kwaliteit

Kwantiteit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen

  • mathijsvrieze.nl 
  • glowmagazine.nl
  • bnn.nl
  • anp.nl

 

TIP

BNN kwam onlangs met 'De nationale eettest 2014' op Nederland 1.  De volgende rubrieken passeerden de revue: Hollandse keuken, Oud&Nieuw, Internationaal, Weet wat je eet en (on)gezond. Wat weet je eigenlijk van alles wat je elke dag weer je mond instopt? Test jezelf, klik hier

 

#FOOD #TRENDS 

AWINK Websolutions