PR TALK MET... Q-bah

facebook

Q-Bah | MC en presentator

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Q-bah.

Reinout van Gendt is de echte naam van FunX presentator Q-Bah. Ik hoor je denken, waar komt de bijnaam Q-Bah vandaan. Een Antiliaanse vriend noemde hem eens 'Cubano' toen hij een shirt van Che Guevara droeg op school. De rest van zijn vrienden begonnen hem ook zo te noemen en 'Cubano' werd later 'Cuba'. Q-Bah rapte een tijdje in het Engels en vroeg zich af hoe je Cuba dan in het Engels uitsprak. Hij zocht het op in het woordenboek en daar stond het, Q-Bah. Deze Cubaanse muziekliefhebber heeft Journalistiek gestudeerd en voor diverse landelijke bladen supersterren geïnterviewd. Zo ook een artiest die hij mega bewonderd en dat is niemand minder dan Jay-Z. Nog niet jaloers? Beyoncé, Snoop Dogg, Kanye West, Shaggy en Angie Stone mag je ook aan het lijstje toevoegen. Q-Bah zelf is ook een artiest, zo is hij ondermeer te vinden op de cd's en singles van Nederlandse acts als The Partysquad, Ziggi Recado, Carlos Barbosa, Dyna, Ali B en Darryl. Wil je meer over hem te weten komen? Lees dan hier hoe hij antwoord geeft op een aantal pittige PR vragen...

photo

"If I was down to my last dollar, I would spend it on PR" [Bill Gates] 

1. BEN JIJ HIERMEE EENS?

Ja, that makes sense. Als je je product (of diensten) niet in de schijnwerpers zet, weet niemand dat het er is. Daarnaast is het goed om je potentiele klanten uit te leggen waarom ze baat hebben bij jouw product en waarom het onderscheidend is. En als Bill Gates iets zegt over PR, dan kun je dat best van hem aannemen. 

 

2. WAT IS VOLGENS JOU HET BESTE CASE ALLERTIJDEN?

Ik ben ooit de tien favoriete boeken van Jay Z gaan lezen. Eén van die boeken is Purple Cow van Godin S. De titel verwijst naar het succes Milka (chocolade) dankzij de reclamecampagnes met de paarse koe. Toen ik daarover las (en over soortgelijke cases) ging er een wereld voor me open. Verder schiet me de Coca-Cola kerstman te binnen. Als je dankzij PR miljoenen liters koude frisdrank verkoopt in de winter, dan doe je het goed. Verder zie ik bij veel artiesten dat ze goed nadenken hoe ze zichzelf in de markt zetten en met welke boodschap, dat is natuurlijk ook PR.

 

"Normal gets you nowhere" [Kelly Cutrone]

3. HOE DENK JIJ HIEROVER?

Artiesten als Lady Gaga danken hun succes aan de combinatie van goede muziek en imaging. Als Lady Gaga gewoon haar bruine haren had gehouden en altijd zou optreden in een standaard spijkerbroek met een soortgelijk topje, was ze ons veel minder opgevallen. 'Don't fit in, stand out', is ook mijn motto. Je moet wel jezelf blijven, maar een vergrootglas leggen op de aspecten die anderen aanspreken (of wakker schudden) kan geen kwaad. Voor mij als presentator zijn dat waarschijnlijk mijn stem, mijn enthousiasme voor muziek en mijn talenkennis. Ik woonde als kind in Zuid-Amerika en ben drietalig opgevoed. Daar pluk ik nu de vruchten van. Als ik Spaanse dingen roep in de microfoon tijdens een optreden op Latin Village reageert iedereen super enthousiast. Op FunX radio interviewde in onlangs Damian Marley (de jongste zoon van Bob Marley) in het Caribisch Engels en dat verraste ook veel luisteraars.

 

4. WAT GAAT ER VOLGENS JOU OP HET GEBIED VAN PR VERANDEREN? EN HEB JE WELLICHT TIPS?

We zijn nu overal online. Ik denk dat de social media daarom een nog veel prominentere rol gaan spelen voor PR. Nu worden er bij grote bedrijven al presentaties gegeven over Facebook en Instagram. Hoe je je klanten daar het snelst en het meest effectief mee bereikt wordt steeds belangrijker. Ook vormgeving en uitstraling van je product worden belangrijker. Klanten kiezen zelf waar ze bij willen horen en wat ze willen kopen. Streaming-diensten en lidmaatschappen van communities zijn de nieuwe verdienmodellen. Ook in de clubscene zie je dat flyers en posters langzaamaan ondergeschikt worden aan online marketing.

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]

6. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM?

Mark Zucherberg is een baas. Ik ben veel op Facebook, Instagram en Twitter. Ik merk wel dat jonge mensen die laatste steeds meer links laten liggen. Foto's en filmpjes delen is meer in trek dan platte tekst delen.

 

5.WAT ZIJN JOUW BELANGRIJKSTE NIEUWSBRONNEN?

Gewoon nieuws pluk ik van standaard nieuws-sites zoals Nu.nl. Voor muziek kijk ik naar de hitlijsten over de hele wereld. - Het is wel gaaf om iemand als Mr. Probz (wiens muziek je vroeger alleen bij ons op FunX hoorde) in de Billboard Hot 100 te zien staan. -  Voor personal entertainment zit ik op Netflix en een andere website waar je nieuwe films en series kan kijken. Voor tips over radio-maken kijk ik naar wat collega's doen bij de grootste stations in het binnen- en buitenland. Leuke websites: Q-Bah.com, FunX.nl en MadebyPR.com.

 

6.TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT:

Op FunX radio doe ik nu een artiestenshow op vrijdagavonden (19-22u): Weekend WaX Q-Bah & Riza. Op 22 mei gaat de tweede editie van de FunX Music Awards plaatsvinden in de Melkweg in Amsterdam. We zijn nu al bezig met de voorbereidingen. Eind december heb ik enorm veel optredens dus wie weet komen we elkaar tegen bij een van die parties. Ik post alle aankomende optredens op mijn social media (links op http://Q-Bah.com). Ik ben bezig met de opzet van SneakersTV, een online programma over bekende artiesten en hun sneakers. Ander nieuws is dat ik weer wat meer muziek ga uitbrengen in het komende jaar. Er komen tracks aan met artiesten als Gyptian, Jayh, Gio en met een beetje mazzel Daddy Yankee.  

 

Volg Q-bah op InstagramTwitter en Facebook.

- December 2014

AWINK Websolutions