PR TALK MET... Kaj Gorgels

facebook

Kaj Gorgels | Vlogger

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Kaj Gorgels.

Meet Rotterdammer Kaj Gorgels! Bekend van zijn hilarische online [blog] video's waarin hij zelfbedachte personages en typetjes speelt. Naast "een end weglullen" op zijn site is deze online personality ook presentator, journalist en te boeken als host of acteur via hét castingbureau A Million Faces of het agentschap van creatievelingen Creative Connectors. Hiernaast maakt Kaj ook nog eens bedrijfsfilms die onder het kopje "Projecten" op zijn website te bewonderen zijn. Lees hier hoe Kaj antwoord geeft op een paar pittige PR vragen.

photo

"If I was down to my last dollar, I would spend it on PR" [Bill Gates]

1.   BEN JIJ HET HIERMEE EENS? 

Nee, als ik nog 1 dollar zou hebben dan gaf ik hem uit aan een soft-ijsje. En dan maak ik een filmpje, waarop te zien is dat ik dat soft-ijsje op mijn voorhoofd platdruk, die plaats ik vervolgens op internet met de tekst: "Vond je dit filmpje ook zo onwijs grappig en zou je meer van dit soort filmpjes willen zien? Stort dan geld op mijn rekeningnummer zodat ik meerdere soft-ijsjes kan halen." Nou en van die duizenden, misschien wel miljoenen euro's die dan binnenkomen, zou ik op vakantie gaan en wat overblijft, zou ik in PR stoppen.

 

2. WAT IS VOLGENS JOU DE BESTE PR CASE ALLERTIJDEN?

De selfie van Ellen Degeneres samen met nog wat beroemde Hollywood sterren, tijdens de uitreikingen van de Oscars, was de meest populaire Tweet aller tijden. Ja, want het was ook wel verdomd spontaan en leuk hé, het waren net mensen op die foto. Bleek het uiteindelijk weer zo'n klote PR-stunt te zijn van Samsung. Dan sla je als Samsung zijnde dus wel mooi een dubbele slag. Eerst wordt die foto helemaal scheel getwitterd, wat in ieder land voorpaginanieuws is en net als iedereen die foto vergeten is, komt er weer overal in het nieuws dat het een PR-stunt van Samsung is. Dan domineer je met één simpele rot foto toch even het wereldnieuws. Daar komt verder ook nog bij, dat een Twitter recordje in dit tijdperk, voor een bedrijf natuurlijk ook niet verkeerd is om op het CV te hebben staan. Kortom, geniaal!

 

"Normal gets you nowhere" [Kelly Cutrone]

 3. HOE DENK JIJ HIEROVER?

Nou zeg, Kelly Cutrone, effe rustig aan hé. Het ligt een beetje aan je ambities. Als jij 'normaal' bent en daar een heel leuk leven mee lijdt, wie gaat jou dan vertellen dat het je nergens heeft gebracht? Wie is die Kelly Cutrone dan wel niet!? Maar ik snap ook wel wat ze bedoelt. Als je normaal bent val je niet op en je moet toch een klein beetje opvallen om succes te hebben. Het grote publiek ziet toch liever iemand die opvalt, die ze vermaakt, verbaast, fascineert. Je ziet het aan heel veel succesvolle mensen of ze nou profvoetballer, filmster, ontwerper of uitvinder zijn, meestal vallen ze op omdat ze een beetje gek zijn. Als ik op mijn filmpjes heel normaal zou doen, dan zou niemand ze kijken, dus in mijn geval draagt het wel bij aan succes om niet normaal te doen. Daar zeg ik gelijk even bij, dat ik in het dagelijkse leven wel echt verschrikkelijk normaal ben. Belachelijk normaal. Echt dat je denkt, die is niet normaal, normaal.

 

4. WAT GAAT ER VOLGENS JOU OP HET GEBIED VAN PR VERANDEREN? EN HEB JE WELLICHT TIPS?

Ik denk dat we de grootste veranderingen net achter de rug hebben, die hele social media wereld waar we nu in leven, dat is de grootste verandering geweest in de PR. PR is nu belangrijker geworden dan ooit, omdat je het publiek nu op zoveel manieren zo makkelijk kunt bereiken. Daar zullen bedrijven keihard mee op hun bek gaan en bedrijven zullen daar ontzettend groot mee worden. Of ik nog een tip heb? Nou, luister vooral niet naar mij!

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]

5. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM?

Ik gebruik Facebook, omdat ik graag wil zien waar mijn vrienden en vriendinnen sushi eten, want dat is voor mij het belangrijkste in het leven: constant up to date blijven met betrekking tot mensen die sushi eten en omdat ik wil weten wie er een 'super duper baaldagje' heeft zonder dat hij of zij erbij vermeldt waarom dat dan zo is in de hoop dat mensen zullen reageren met de vraag: "Ach arme spruit, vertel, wat is er!?" Oja en omdat Facebook DÉ manier is om iets te verspreiden en het mij heeft geholpen aan een héél klein beetje bekendheid voor Kaj's typetjes, zonder daar echt heel veel voor te moeten doen. Daarbij gebruik ik YouTube, omdat ik denk dat YouTube-kanalen de toekomst zijn van televisie. En soms gebruik ik Hyves, omdat dat de enige plek online is, waar je tegenwoordig even alleen kunt zijn. Twitter heb ik, maar doe ik praktisch niets mee.

 

6. WAT ZIJN JOUW BELANGRIJKSTE NIEUWSBRONNEN?

NU.nl en AD.nl bezoek ik veel, maar ook Facebook is soms net een verkapte nieuwswebsite. En verder bezoek ik regelmatig Café de Hangende Uier op Urk, voor de laatste buurtroddels.

 

Volg Kaj Gorgels op Facebook, Twitter en Youtube

- December 2014

AWINK Websolutions