PR Talk met... Charlotte Olthoff

facebook

Charlotte Olthoff | (Web)redacteur van LINDA.

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Charlotte Olthoff.

Wereldwijf Charlotte Olthoff werkt vanuit Kaapstad als content coördinator en eindredacteur voor Lindanieuws.nl en de bijbehorende social mediakanalen. Voor de liefde vertrok de talentvolle journaliste naar de Zuid Afrikaanse stad, waarvandaan ze haar hobby voor schrijven op afstand heeft kunnen voortzetten. Zo schrijft ze ook voor het magazine LINDA.  en voor verschillende titels binnen de uitgeverij Sanoma. Haar passie voor koken deelt ze op haar eigen kookblog: LotKookt.com - soms van woede, meestal uit liefde, maar nooit met Knorr en Conimex. 

Wij vroegen Charlotte hoe zij over PR denkt en hoe ze hiermee omgaat als journaliste...

photo

"Publicity is absolutely critical. A good PR story is infinitely more effective than a front page ad." - Richard Branson

1. In hoeverre ben je het met deze uitspraak eens?

Eens. Als bijvoorbeeld een site als LINDAnieuws.nl het zegt of aanraadt, dan komt de boodschap beter en geloofwaardiger over dan via een advertentie.

 

2. Wanneer is er volgens jou een win-win situatie bij een samenwerking tussen een PR-bureau en een redacteur?

Als de redacteur zijn/haar eigen handschrift (en dat van het medium waar hij/zij voor schrijft) kan behouden, de bezoeker/lezer geïnspireerd is geraakt en het PR-bureau een tevreden klant heeft.

 

3. Wat moeten PR-bureaus vooral laten volgens jou?

Waar ik slecht mee om kan gaan, vooral eigenlijk omdat het om te gieren is: de persberichten bij huidverzorgingsproducten. Ai, ai, ai, wat slecht en ingewikkeld en bloemig is dat zeg. De nepperij en gebakken lucht druipen er vanaf.

 

"If you don't fit in with the crowd, perhaps it is because you were meant to lead it." - Marilyn Monroe

4. In hoeverre word jij, en dus ook Lindanieuws.nl, beïnvloed door PR?

LINDAnieuws.nl, het woord zegt het al, gaat vooral om nieuws: van de kont van Kim tot het kalifaat. We hebben ook een lifestyle sectie, en een modesectie en een beautysectie en die worden wel degelijk beïnvloed door PR. Er komen dagelijks misschien wel honderd persberichten binnen waaruit we een selectie maken. Als er geen PR zou zijn dan zouden we zelf overal op onderzoek uit moeten en daar gaat een beetje veel tijd in zitten.

 

5. Hoe zorg je ervoor dat Lindanieuws.nl onder de aandacht komt en blijft?

Door overal aanwezig te zijn op social media. Door de ochtendnieuwsbrief die we er dagelijks uitsturen om acht uur met het belangrijkste nieuws van die ochtend. Door een fijne weekendnieuwsbrief met tips. Maar vooral, door mensen die met ons mee willen praten en discussiëren en daar hun vrienden ook bijhalen, met name op Facebook.

 

6. Hoe inspireer je jezelf?

Ik scroll me een RSI-duim op mijn telefoon, als ik niet achter mijn computer zit, op zoek naar goeie onderwerpen. Ok, en ik zoek ondertussen naar meubels voor mijn nieuwe huis op Gumtree, de Zuid-Afrikaanse Marktplaats. Ook erg inspirerend: een weekend naar een plek zonder wifi. Dat constante gegluur op die telefoon... ik word er af en toe ook ziek van.

 

"Overcome the notion that you must be regular. It robs you of the chance to be extraordinary." - Uta Hagen

7. Welke PR stunt van de afgelopen jaren is jou het meest bijgebleven?

De First kiss-video... en alle gimmicks die daarop kwamen. En laatst ging de 'Stop de Knot'- video viral waarin een paar gasten uit Kaapstad knotjes van nietsvermoedende hipstermannen afknipten om ze vervolgens vrij te laten in de zee: 'waar ze niemand kwaad kunnen doen'. Geweldige stunt. Vervolgens viel de halve wereld over ze heen, want zuurgegroeide knotjes eraf knippen, dat doe je toch niet? In een volgende video legden ze uit dat het een vooropgezet plan was en dat het hun vrienden waren van wie ze de knoedels stalen. En aan het eind werd men naar lemonparty.org gestuurd. Kijk, dat vind ik nou een lollige actie. Kwajongensstreken en flauwe grappen, ik hou ervan.  

 

8. Hoe zorg je ervoor dat je content vernieuwend blijft?

Je voelsprieten aanzetten en luisteren naar iedereen die maar wat in wil brengen. Stagiaires, bezoekers, bureaus, de buurvrouw: bijna overal zit wel een verhaal in dat je uit kunt diepen. 

 

Wil je op de hoogte blijven van Charlotte? Klik hier voor haar kookblog of volg haar avonturen via de Facebook page Lot Kookt.

 

#MADEBYPR

- Maart 2015

AWINK Websolutions