PR TALK MET.. Aranka van der Voorden

facebook

Aranka van der Voorden | FITGIRLCODE & Jogha

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Aranka van der Voorden.

Anderhalf jaar geleden besloot Aranka te stoppen met haar baan om een sportmodelijn te beginnen. Iedereen verklaarde haar voor gek, ze had tenslotte een top baan waarbij ze merken en bloggers hielp met het opstarten van hun imperium. Daar was ze goed in... Standvastig dat Aranka was ging ze voor haar droom. Om daarmee te starten ontwikkelde ze eerst een platform, eentje voor sportieve girls. En toen ontstond FITGIRLCODE. Een community waar meiden geïnspireerd worden door de fitheid en gezonde levenstijl van de verschillende FGC ambassadeurs. Nog geen jaar later zijn er wereldwijd 200.000 FITGIRLCODE volgers en is de eerste collectie van haar kledinglijn Jogha Luxury Sportswear een feit! A dream came true. Wil jij weten hoe zij over PR denkt en hoe zij dit zelf toepast? Lees het hier...

photo

"If I was down to my last dollar, I would spend it on PR" [Bill Gates] 

1. BEN JIJ HET HIERMEE EENS?

PR is super belangrijk voor de zichtbaarheid en vindbaarheid van je merk. Maar zonder budget is er ook veel mogelijk. Ik ben gestart met een shoestring budget en ben naar andere manieren gaan zoeken. Met creativiteit en samenwerkingen kom je ook heel ver. Je moet de juiste mensen om je heen verzamelen en elkaar waarde geven. Zo kan je met zo min mogelijk budget toch heel veel voor elkaar krijgen en zeker op PR gebied. Ik ben van mening dat kleinschalig starten je uiteindelijk ook langer overeind houdt. 

 

2. WAT IS VOLGENS JOU DE BESTE PR CASE?

De 'ice bucket challenge' is mij goed bijgebleven. Ik vind het knap dat het niet opgezet is door een bureau, maar door mensen zelf. Hoe je er ook tegenover staat er ontstond reuring over ALS. Mensen kenden de ziekte niet of wisten er tenminste te weinig vanaf. De actie heeft mensen blijkbaar wereldwijd weten te raken, ALS staat nu wel op de kaart. Heel eerlijk vond ik het een prettigere en sympatiekere manier van aandacht vragen voor de ziekte dan de ALS campagne 'Ik ben inmiddels overleden'.

 

"Normal gets you nowhere" [Kelly Cutrone] 

3. HOE DENK JIJ HIEROVER? 

Ja als je kijkt naar de personen die besluiten een eigen bedrijf op te richten, die zijn al niet 'normaal'. Je moet een grote sprong wagen om überhaupt die keuze te maken met alle risico's van dien. Bij elk bedrijf waar ik gewerkt heb ben ik ontzettend betrokken geweest met het bedrijf, ik had altijd een enorm verantwoordelijksgevoel waardoor ik heel hard werkte. Ik vecht voor hetgeen waar ik in geloof. Zo heb ik uiteindelijk mijn baan opgezegd omdat ik droomde van mijn eigen 'hardloopbroeken met printjes' bedrijf. Tijdens de ontwikkeling heb ik de community FITGIRLCODE opgericht met een enorm gemotiveerd team die er ook in geloofde.  

 

4. WAT GAAT ER VOLGENS JOU OP HET GEBIED VAN PR VERANDEREN? EN HEB JE WELLICHT TIPS? 

Er is al onwijs veel veranderd betreft print en online. Zo is het ondenkbaar dat een print magazine geen website of online magazine heeft. Het bereik van print is daarbij oud, via online kan er zoveel meer bereikt worden. Conversie komt bij mij meer via online dan via print. Online is de sharebility veel groter, het is makkelijk om interesses te delen waardoor het bereik een meer waarde krijgt. Maar bereik zegt ook niet altijd alles. Het is belangrijk dat de influencer of een online platform mensen bereikt die in jouw doelgroep zitten. Het aantal volgers wil niet altijd zeggen dat je daardoor meer bereik hebt. Ik heb liever iemand met minder volgers maar die fan is van mijn merk en decicated in de doelgroep zit, dan iemand met honderdduizende volgers waarvan enkele tot mijn doelgroep behoren.

Extra PR tips: 

  • Koppel de interesses van je doelgroep aan je merk
  • Zoek naar brandambassadeurs die passen bij je merk 

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg] 

5. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM?

Instagram is héél belangrijk. Het aantal volgers van FITGIRLCODE, Jogha en mijn persoonlijke account zijn heel snel gestegen. Lezers vinden het heel prettig omdat het visueel mobiel is. Ik vind het een goede tool voor branding, het converteert naar acties en triggert. Wij zien pieken op de analytics van onze websites als we nieuwe artikelen gepost hebben. Daarentegen is Facebook ook erg belangrijk, die gebruiken we dus ook. Voor Twitter en Google+ zijn we op het moment aan het bepalen hoe we deze het beste kunnen gebruiken. We wilen voor elke social media kanaal een strategie met ieder een eigen doel. 

 

6. WAT ZIJN JOUW BELANGRIJKSTE NIEUWSBRONNEN?

Onze ambassadeurs, de mensen die in FITGIRLCODE en Jogha geloven en alle content zelf schrijven vanuit ervaring of expertise. Favoriete websites die ik regelmatig bezoek zijn Refinery29.com en HuffingtonPost.com

 

7. TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT.

Nieuws over FITGIRLCODE: Over zo'n drie maanden wordt FITGIRLCODE verder geoptimaliseerd. We gaan de behoefte van de volgers implementeren. Het platform wordt meer een community voor fitgirls. Zie het als een soort van Facebook, waar je inlogt en op een personliseerde website terecht komt. Door je interesses in je eigen profiel aan te geven, zie je juist die artikelen die er voor jou toe doen. Maar ook het deelnemen aan challenges wordt een stuk persoonlijker, omdat je onder andere kan zien met wie je de uitdaging aangaat. 

Nieuws over Jogha: in april verwachten we de nieuwe collectie met mint en koraal kleuren en natuurlijk weer veel verschillende printjes! 

 

Wil jij op de hoogte blijven van Aranka, FitGirlCode of haar kledinglijn? Volg haar dan op Instagram 

Voor #FitGirlCode Facebook, Instagram, Twitter

Voor Jogha.com Facebook en Twitter

 

- Februari 2015 

 

AWINK Websolutions