PR TALK MET... Sarah Giliam

facebook

Sarah Giliam | Sieradenontwerpster

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Sarah Giliam.

Vorig jaar mei werd Sarah moeder van een prachtige dochter, Nova. Na een heerlijke verlofperiode moest ze toch echt weer aan de bak als RTV producer bij een reclamebureau. Ze vond het lastig om een goede balans te vinden tussen werk en tijd doorbrengen met haar dochter. Tijdens hun eerste vakantie met z'n drieën begon ze na te denken over een manier om flexibeler haar tijd in te delen. Terug in Amsterdam besloot ze een armbandje te maken voor zichzelf. Al snel kreeg ze van vrienden en familie veel vraag naar dat specifieke armbandje en talloze armbanden later was VanSaar geboren. Een betaalbaar sieraad, met daarop een levensspreuk of de naam van een geliefde. Met slagletters en hamer wordt ieder bandje handgemaakt in goud (messing), zilver (roestvrijstaal) of rose (koper). Wij van MADE zijn al helemaal fan van de armbanden van VanSaar. Neem een kijkje op haar website en lees hier hoe Sarah over PR denkt.

photo

"If I was down to my last dollar, I would spend it on PR" [Bill Gates]

 1. BEN JIJ HET MET BILL GATES EENS?

Deels ben ik het wel met hem eens. Wie ben ik trouwens ook om zijn advies in de wind te slaan?! Maar ik heb regelmatig gezien dat een succes ook gratis kan ontstaan en dat omzet ook uit andere richtingen kan komen. Als je product op het juiste moment in de juiste handen is, dan is het in dit Social Media tijdperk goed mogelijk dat een product met die persoon mee de lift in gaat. Zo hou je die dollar of euro tenminste in je zak voor een euroknaller ofzo, want van PR alleen kun je niet leven.

 

2. WAT IS VOLGENS JOU DE BESTE PR CASE ALLERTIJDEN?

Er zijn allerlei grote, internationale cases te noemen, maar ik vind het leuker om te kijken naar nationale brands. Zo was HEMA eind 2011 even wereldnieuws, omdat zij een bekend androgyn mannenmodel in hun campagnes gebruikten om hun push-up BH aan de 'man' te brengen. Dit was blijkbaar zo nieuw en spraakmakend, in zowel de fashionwereld als ver daarbuiten, dat het overal voorpaginanieuws was.

Sowieso doet HEMA dat wel goed, vind ik, de boel een beetje opschudden. Net als toen ze het al dan niet bewuste foutje maakten waarbij een van hun taarten opeens 'per ongeluk' gratis te bestellen was via de site. Of het inderdaad een uitglijer was of heel bewust is gedaan, maakt eigenlijk niet uit. Ze hebben het goed opgelost door iedereen inderdaad de bestelde taart te geven en daarmee voor een paar euro per taart een sympathiek gevoel op hun merk weten te plakken én meer dan 6 keer de gemiddelde hoeveelheid Social Media berichten per dag binnen gekregen. Top, toch?

 

"Normal gets you nowhere" [Kelly Cutrone]

3. WAT IS JOUW MENING MET BETREKKING TOT DEZE QUOTE?

Ik voel wel waar zij met deze uitspraak naartoe wil, maar mijn stijl is minder Amerikaans en juist nuchter en Hollands. En dat is wat mij betreft prima aangezien ik een Nederlands merk aan het bouwen ben. M'n armbanden zijn mooi van eenvoud [maar nooit saai!], want toeters en bellen passen niet zo bij mij. 'Normal gets me' redelijk ver de laatste tijd, dus ik blijf voorlopig nog gewoon mezelf.

 

4. WAT GAAT ER VOLGENS JOU OP HET GEBIED VAN PR VERANDEREN? EN HEB JE WELLICHT TIPS?

PR wordt al een behoorlijke tijd alsmaar persoonlijker en volgens mij zet dat nog wel even door. Social Media blijft daarbij key, denk ik. Vooral als je iets deelt dat tot de verbeelding spreekt en een emotie bij je teweeg brengt, dan kunnen Social Media je een flinke schop vooruit en omhoog geven.

Naar eigen ervaring is mijn tip dan ook om ten eerste je eigen persoonlijke overtuiging in datgene te stoppen dat jij tot een succes wilt maken. Daarnaast heb ik het geluk dat m'n armbanden op zichzelf al fotogeniek zijn. Én ze hebben een sterke persoonlijke connectie voor veel mensen: elke armband heeft een eigen, uniek verhaaltje.

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]

5. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM?

Op dit moment ben ik actief op Facebook & Instagram. Het feit dat m'n armbanden er zo knap uitzien op beeld maakt die twee kanalen ideaal om mooie plaatjes te delen. In mijn geval is het namelijk in 9 van de 10 gevallen 'zien is kopen'. En dat werkt goed als er wordt gedeeld en geliked, iets dat mijn lieve likers en volgers voor me uit handen nemen!

 

6. WAT ZIJN JOUW BELANGRIJKSTE NIEUWSBRONNEN?

Dat is toch wel Facebook voor de headlines!

 

7. TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT:

Ja! Dit is het perfecte moment om een nieuwtje te delen! Na lang twijfelen, heb ik nét mijn baan als producer bij Doom & Dickson [reclamebureau red.] opgezegd om me volledig te storten op de verdere ontwikkeling van VanSaar! Heel spannend, maar ik vind het ontzettend leuk en heb er veel zin in! Hopelijk kan ik binnenkort nog meer leuk nieuws delen via m'n site of Social Media.

 

Volg VanSaar via Facebook en Instagram.

 

-Augustus 2014

 

AWINK Websolutions