PR TALK MET... Regina Romeijn

facebook

Regina Romeijn | TV- en radiopresentatrice, Columnist en Senior Consultant bij Flare

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Regina Romeijn.

Regina Romeijn stapte uit het reclamevak en begon in 2002 met presenteren voor de EO. Zij was de 'Zij Niet' in het human interest programma; 'Zij Gelooft, Zij Niet'. Na drie jaar EO volgden commerciële en publieke omroepen. Voor deze omroepen presenteerde zij verschillende reisprogramma en reality shows. Ook werd ze co-host op Radio 1 voor BNN Today en had, kleine, gastrollen in TV series. Regina houdt ook van een spelletje, ze was finalist in 'Wie is de Mol' en als echte avonturier won ze de eerste 'Expeditie Robinson V.I.P.'. Dit heeft ze te danken aan haar gigantische doorzettingsvermogen, doelgerichtheid en haar openheid. Inmiddels is deze dame moeder en werkt ze als consultant bij het bedrijf Flare. Ze helpen andere bedrijven groeien door ideeën, concepten en strategieën te ontwikkelen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de PR gedachtes van Regina? Lees ze hier!

photo

"If you don't like what's being said, change the conversation" [Don Draper, Mad Men]  

1. OP WELKE MANIER DENK JIJ DAT PR KAN BIJDRAGEN AAN IEMANDS IMAGO?

Ik geloof dat PR veel te vaak wordt gebruikt om te zenden, waarbij het publiek vooral moet gaan geloven wat er in hun richting wordt gezonden. Dat is een tekortkoming, want in PR zit ook het woord relatie. In de relatie met je publiek leer je nog meer over jezelf en weet je hoe je de relatie met je publiek kan verbeteren, door ook jezelf te verbeteren of een ander deel van jezelf te laten zien. Dat is het mooie resultaat van goede PR. 

Het is echter niet makkelijk om je doelgroep te bereiken of de publieke opinie te beïnvloeden. Mede omdat je zelf niet meer de enige bron van informatie bent en andere partijen ook een belang hebben bij het beïnvloeden van jouw imago. Een voorbeeld is de Keuringsdienst van Waarde, een geweldig programma overigens, maar laatst pakte ze Lipton thee aan op het toevoegen van suiker aan hun thee en dan denk ik: dit is echt een single target attack. Je bent als producent allereerst zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je product, maar tegen zo'n aanval kun je je moeilijk verdedigen. Ik zou het veel interessanter vinden als daar de top 10 thee merken onder de loep werden genomen. En we met elkaar nadenken over hoe het zo ver heeft kunnen komen, dat producenten hun producten zo moeten uithollen om tegemoet te komen aan de prijs die de consument bereid is ervoor te betalen. Het zou mooi zijn als we met elkaar weer producten kunnen maken die consumenten willen evenals nodig hebben, zo kunnen we met elkaar weer op een waardevolle manier bezig zijn met groei.

In het kort: PR is essentieel, in de meest pure zin van de betekenis. Het kan een persoon of merk maken of breken. Een goed PR plan is daarmee de helft van het werk in marketing. De balans is interessant tussen wat laat je zien en hoeveel laat je ontstaan, ook al is wat er ontstaat niet waar. Dat lijkt me de grootste uitdaging voor zowel een publiek figuur als een bedrijf of merk. "Branding is so important, I have to do it myself" [Donald G. Trump]  

2. HOE ZORG JIJ ERVOOR DAT JE ONDER DE AANDACHT BLIJFT?

Ik ben omtrent mij als persoon op het moment absoluut niet bezig om onder de aandacht te komen, omdat ik al een aantal jaar niet meer als TV presentator werk.  Wat ik uit die TV tijd wel weet is dat het vaak de mensen zijn die nog niet zijn waar ze zelf willen zijn, vooral bezig zijn om onder de aandacht te blijven of komen. Wanneer er echte interesse, pull is vanuit de doelgroep, zal die doelgroep blijven vragen om informatie en dat maakt  het makkelijker om onder de aandacht te blijven. Dan kun je ook selectief zijn in de manier waarop je in de media komt. Dat is slechts voor weinigen weggelegd.

Ik bepaalde zelf destijds wat ik dacht dat goed was voor "mijn PR". Denkende dat ik daarmee in mijn eentje een verschil kon maken door naar een feestje te gaan of nee te zeggen tegen bepaalde programma's. Als je nog niet zo bekend bent, heb je de regie slechts ten dele in handen. Dan zou een goed persoonlijk PR plan echt een verschil kunnen maken. Mits je een interessante onderscheidende boodschap of entertainment-waarde hebt uiteraard.3. WAT IS VOLGENS JOU DE BESTE PR STUNT ALLERTIJDEN?

Ik vind de mooiste PR stunt de Sweetie case van Lemz, waarbij er oprechte impact is gecreëerd voor Terre des Hommes in de strijd tegen kinderporno."The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]  

4. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM?

Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Pinterest, allemaal met beperkte intensiteit.5. WELKE VIJF WEBSITES BEZOEK JIJ HET MEEST?

Google, het Parool, Mediacourant, LinkedIn, Facebook, ik had hier graag een heel interessant lijstje neergezet met inspirerende sites, maar dit zijn de sites waar ik een dood moment mee vul.  

 

6. TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT.

Volg me maar op Social Media, dan houd ik je op de hoogte!

 

Volg Regina via Twitter, Facebook en LinkedIn 

 

- Mei 2014

AWINK Websolutions