PR TALK MET... Peter Kan

facebook

Peter Kan | Managing Director van First Day of Spring 

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Peter Kan

Peter Kan is medeoprichter en managing director van First Day of Spring. FDOS is een co-creatie marketingbureau gespecialiseerd in Young Influentials. Young Influentials zijn de innovators en opinieleiders van de nieuwe consumenten generatie. Ze bedenken en pikken als eerste nieuwe trends, producten en ideee╠łn op en verspreiden die naar generatiegenoten en de rest van Nederland en de wereld. Volgens Peter is het dan ook belangrijk om veranderingen te omarmen, dit versnelt het proces van innovatie. Uiteindelijk gebeurt er niets als je constant stil blijft staan.

 

photo

"If I was down to my last dollar, I would spend it on PR" [Bill Gates]

1. BEN JIJ HET HIERMEE EENS?

PR gaat over bereik en bereik is essentieel voor succes. Nu bereik via social media onder druk staat, denk ik dat PR (weer) steeds belangrijker wordt.

 

2. WAT IS VOLGENS JOU DE BESTE PR CASE ALLERTIJDEN?

Eigenlijk niet puur PR, maar een prachtige marketing case: De koppeling tussen G-Star en Pharrell. Super authentiek en de bovenliggende good cause is 100% echt en passend bij zowel het merk als het medium (als ik de artiest zo even mag definiëren). G-Star recyclet plastic uit de oceaan en maakt daar spijkerbroeken van. Het bedrijf Bionic Yarn van Pharrell ontwikkelt en produceert garens en weefsels die zijn gemaakt met vezels uit hergebruikte plastic flessen. Perfect voorbeeld van value exchange, dus geloofwaardigheid.

 

"Normal gets you nowhere" [Kelly Cutrone]

3. HOE DENK JIJ HIEROVER?

Overdreven anders of geforceerd opvallend willen zijn ook niet. Dat is vluchtig. Echt goede marketing en PR gaat niet over een nacht ijs, maar over structurele aanwezigheid en relevantie. Over dingen die mensen bijblijven en die niet als junkfood kortstondig behoeften bevredigen.

 

4. WAT GAAT ER VOLGENS JOU OP HET GEBIED VAN PR VERANDEREN? EN HEB JE WELLICHT TIPS?

De wereld verandert. We hebben te maken met een nieuwe generatie - Millennials - met een wezenlijk andere mentaliteit en idealen, bij wie het niet direct draait om bakken geld en traditionele statussymbolen, maar om start-ups, om indie capitalism, zingeving, delen, creativiteit en diepgang. Een belangrijk verschil met voorgaande generaties is de andere houding ten opzichte van consumptie, merken, marketing en dus ook PR.

Traditionele marketing en PR van de grote merken is voor hen vaak commercieel, bedacht en indringend. Zingeving is cruciaal in de belevingswereld van de Millennials. Ze hebben hun eigen favoriete merken. Dit zijn veelal merken die het anders doen, uniek en origineel zijn, echt iets bijdragen en een inspirerend verhaal vertellen. PR biedt een kans om die verhalen een platform te geven. Maar om dat goed te doen heb je kennis, inlevingsvermogen en creativiteit nodig. Zowel van het PR bureau als van het merk. PR wordt dus de content katalysator van relevante merkverhalen.

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]

5. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM? 

Bij First Day of Spring gebruiken we Google+ als intern social network. We hebben een trendwatching page op het gebied van Millennial actualiteiten en iedereen bij ons is verantwoordelijk voor de content. Eens per week bespreken we die content tijdens onze content lunch. Al mijn collega's lichten dan hun eigen posts toe en vertellen of en hoe we daar iets mee kunnen als bedrijf. Een hele leuke manier om kennis met elkaar te delen en elkaar op de hoogte te houden. 

Zelf lees ik daarnaast NRC Next, De Correspondent, veel vakmedia als Adformatie, Frankwatching en Marketingtribune. Internationaal onder andere Monocle en daarnaast heel veel blogs. 

 

6. TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT:

Wij hebben vorige week een geweldige opdracht gekregen voor een global Millennial marketing project voor een hele grote klant. Daarnaast hebben we besloten ons zelf geïnitieerde en ontwikkelde congres Dance & Brands volgend jaar een vervolg te geven. 

 

Volg Peter Kan op Facebook

- December 2014

AWINK Websolutions