PR Talk met... Liesbeth Rasker

facebook

AMAYZINE

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Liesbeth Rasker.

Liesbeth Rasker is de travel & fashion redacteur van het online tijdschrift Amayzine. Elke dag schrijft zij daarvoor inspirerende en persoonlijke artikelen. Hiervoor was Liesbeth werkzaam als freelance schrijfster en werkte zij onder andere voor het tijdschrift ELLE. Vroeger wilde Liesbeth graag hoofdredacteur worden van de Amerikaanse Vogue, maar nu richt zij zich liever op zichzelf en haar passie voor schrijven, fashion en reizen. Benieuwd naar de visie van Liesbeth als redacteur op PR? Lees dan verder...  

 

photo

''Publicity is absolutely critical. A good PR story is infinitely more effective than a front page ad.'' - Richards Branson

In hoeverre ben jij het met deze uitspraak eens?

Oh ja! Daar ben ik het wel mee eens. Ik denk dat bijvoorbeeld een banner voor een website helemaal geen effect meer heeft. PR kun je beter toespitsen op de doelgroep en het product waar het om gaat. Een banner is onpersoonlijk, daar klikt tegenwoordig bijna niemand meer op.


Wanneer is er volgens jou een win-win situatie bij een samenwerking tussen een PR-bureau en een redacteur?

Als het onderwerp voor mij leuk is en voor mijn lezers, dan is het voor mij een ding. Als ik het vervolgens publiceer, dan is het voor het PR-bureau een ding. Als beide partijen op elkaar aansluiten, dan kun je elkaar versterken.

Wat moeten PR-bureaus vooral laten volgens jou?

Wat ik vaak vervelend vind is dat PR-bureaus mij eerst bellen en een lang verhaal ophangen. Ik heb liever dat ze mij mailen. Ook krijg ik wel eens random persberichten van PR-bureaus waar wij bij Amayzine niks mee kunnen. Ik denk dat het wel tijd is dat persberichten meer toegespitst worden op de relevantie per medium. Het komt vaak voor dat stagiaires van PR-bureaus mij nabellen en vragen of ik hun persbericht goed heb ontvangen omdat zij het niet online zien staan op de website. Ik krijg het persbericht wel binnen, maar gebruik het vervolgens niet. PR-bureaus kunnen daarin erg dwingend zijn. Ik snap dat PR-bureaus tijd en moeite steken in enkele persberichten en hun lanceringen, maar redacties ontvangen per dag 50 persberichten terwijl daarvan maar 1% bruikbaar is.

 

''If you don't fit in with the crowd, perhaps it is because you were meant to lead it.'' - Marilyn Monroe

In hoeverre word jij, en dus ook het medium waar je voor werkt, beïnvloed door PR?

Je weet natuurlijk niet zo goed in hoeverre PR je beïnvloed. Ik word er wel veel door beïnvloed omdat het een groot deel is van mijn werk. Verder denk ik dat de echte invloed van PR, als je het goed doet, niet te merken is. Dan is het subtiel gedaan.


Hoe zorg je ervoor dat jouw medium onder de aandacht komt en blijft? 

Wij hebben een hele trouwe lezersgroep. Ongeveer 80% is een returning visitor. Ik denk dat het zit verworven in ons concept. Wij hebben een personality driven site, waardoor je je als lezer kunt verbinden met ons. We zijn eerlijk, open en heel persoonlijk, lezers zien ons als vriendinnen. Verder doen we natuurlijk wat iedereen doet; veel content delen op Facebook en Twitter en zorgen dat er traffic naar de website komt. Ook gaan we veel naar evenementen en zijn we actief op Instagram.


Hoe inspireer je jezelf?

Oh, dat is zo moeilijk om te zeggen. Wij schrijven vooral uit onze eigen ervaringen en elke dag maak ik van alles mee. Zelf schrijf ik veel over daten, mannen, vrouwen en reizen. Ik heb veel vriendinnen en iedere vrijdagavond zitten wij samen in de kroeg, iets wat vaak al genoeg content oplevert voor een artikel. Soms blader ik een stapel tijdschriften door of kijk ik wat er online gebeurd. De meeste inspiratie haal ik uit interactie met vriendinnen en collega's.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Ik heb niet echt een voorbeeld, in de zin dat ik niet naar iemand anders toe wil leven, wil nadoen. Ik probeer juist creatief en origineel te blijven. Wel vind ik wat Leandra Medine van Man Repeller heeft gedaan heel knap. Zij heeft van haar personal style blog een grote website gemaakt met verschillende schrijvers en geluiden. Dat vind ik heel leuk.

 

''Overcome the notion that you must be regular. It robs you of the chance to be extraordinary.'' - Uta Hagen

Welke PR-stunt van de afgelopen jaren is jou het meest bijgebleven?

Het boek van Renate Dorrestein kwam uit en heet volgens mij 'Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor''. In dat boek zit een personage dat steeds bakjes aardbeien aan het eten is. De dag dat het boek in de winkel kwam te liggen zijn er leuke meiden ingehuurd die met bakjes aardbeien door de stad en rondom de boekwinkel zaten waar de signeersessie plaatsvond. Ik was toentertijd op Koningsplein, op weg naar de redactie van Elle en overal zag ik vrouwen met aardbeienbakjes zitten en ik begreep er niks van. Totdat ik erachter kwam waar het om ging. Ik vond het een ontzettend leuk idee.


Hoe zorg je ervoor dat je content vernieuwend blijft op jouw social media kanalen?

Twitteren doe ik zelf niet meer aan en Facebook zet ik ook nog maar weinig op. Instagram gebruik ik nog wel veel en dat blijft vernieuwend omdat elke dag anders is. Ik probeer altijd iets grappigs of vrolijks te posten. Twitter is na Instagram een beetje verwaterd en daarom gebruik ik het alleen nog als nieuwsbron. Ik lees Twitter meerdere keren per dag en volg interessante mensen.


Tot slot, heb jij nog een nieuwtje dat je graag wil delen? Pak dan nu jouw PR moment.

Ik vind het wel leuk om te vertellen dat Amayzine twee weken geleden een eigen reisbureau heeft geopend. Wij gaan samenwerken met een hele leuke partij Secret Escapes. Daarmee bieden we samen de leukste hotelovernachtingen in dure en chique hotels aan met enorme kortingen. Speciaal daarvoor hebben we een travel page geopend. We gaan dus veel meer met reizen doen. Het is onze grote keypoint van dit jaar.

 

Meer weten over over Liesbeth? Volg haar dan op Instagram.  

 

#MADEBYPR #PRTALKMET

AWINK Websolutions