PR TALK MET... Jeroen Bertrams

facebook

Jeroen Bertrams | Online Marketing Adviseur en Auteur

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Jeroen Bertrams.

Jeroen Bertrams behoorde tot de eerste drie gebruikers van Google Adwords en was in Nederland één van de eerste gebruikers van Google Adsense. Hij bedacht in 2001 de eerste zakelijke weblog van Nederland. Jeroen won met zijn campagnes diverse prijzen, onder andere de prestigieuze Webby award. Hij schreef diverse boeken, waaronder de bestsellers "Social Media Expert in een Week" en "Online Marketing: strategie & tactiek". And last but not least is hij ook de auteur van de roman "Het IQ van Victoria". Ja, ja deze veelzijdige duizendpoot heeft zijn faculteiten en vaardigheden al op veel gebieden ontwikkeld. Lees hier hoe Jeroen antwoord geeft op een aantal scherpe PR vragen.

photo

"If I was down to my last dollar, I would spend it on PR" [Bill Gates]

1. BEN JIJ HET HIERMEE EENS? 

Hangt een beetje van de situatie af, maar ik kan me de uitspraak goed voorstellen. Met goede PR ben je in staat om met een kleine investering een zeer groot bereik te realiseren. De komst van internet en sociale netwerken heeft de mogelijkheden alleen maar doen toenemen. Het is nu mogelijk om bijzonder snel een grote hoeveelheid mensen te bereiken en zo een bepaald onderwerp of product massaal "besproken" te krijgen.

 

2. WAT IS VOLGENS JOU DE BESTE PR CASE ALLERTIJDEN? 

Vanuit mijn (online) perspectief denk ik dan aan de "Hunter shoots a bear" campagne van Tipp'ex. Gaat om een interactief filmpje op YouTube waarbij de kijker moet kiezen of een beer wel of niet geschoten wordt. Inmiddels ruim 20 miljoen keer bekeken, miljoenen keren gedeeld en besproken op alle grote Amerikaanse TV kanalen. Inmiddels alweer vijf jaar oud, maar destijds een groot succes.

 

"Normal gets you nowhere" [Kelly Cutrone]

3. HOE DENK JIJ HIEROVER? 

Dat klopt zeker, tenzij je juist het "normaal zijn" als unieke eigenschap gebruikt. Dat doet bijvoorbeeld Klaverblad verzekeringen. Over het algemeen kun je stellen dat afwijken van de norm je meer PR oplevert dan voldoen aan de norm.

 

4. WAT GAAT ER VOLGENS JOU OP HET GEBIED VAN PR VERANDEREN? EN HEB JE WELLICHT TIPS? 

Online en mobile zullen steeds belangrijker worden. Mensen gaan meer in groepjes communiceren, via bijvoorbeeld Whatsapp. De tijd dat mensen in zeer grote netwerken communiceren, zoals op Facebook, zal voorbij gaan. Dat heeft behoorlijke impact op PR.

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]

5. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM? 

Ik gebruik Twitter en LinkedIn en in beperkte mate Facebook. Het gaat daarbij vooral om communicatie en het delen van (voor mij) relevant nieuws.

 

6. WAT ZIJN JOUW BELANGRIJKSTE NIEUWSBRONNEN? 

Ik volg via RSS feeds ongeveer 100 websites die publiceren over online marketing en social media. Verder volg ik enkele mensen op Twitter die regelmatig interessante links plaatsen.

 

TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT: 

Zeker: een paar maanden geleden is mijn debuutroman "Het IQ van Victoria" verschenen en de eerste druk is uitverkocht! Altijd leuk om dat te horen.

 

Volg Jeroen Bertrams via FacebookTwitterLinkedIn en bekijk zijn website.

-Oktober 2014

AWINK Websolutions