PR TALK MET BARRY BRAND

facebook

Radio DJ bij Radio Decibel

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Barry Brand.

De enthousiaste Barry Brand is gek op radio maken. Hij begon bij Radioschool Veronica om meer over het radiovak te leren. Tijdens zijn stage bij Radio Bem Bem werd zijn talent ontdekt en werd hij aangenomen als uitvoerend producent bij Q-music. Daar produceerde hij verschillende radioprogramma's en -acties. Barry kon niet stil zitten en ging vervolgens aan de slag bij verschillende radiozenders. In 2009 maakte hij een uitstapje en begon hij als nieuwslezer bij persbureau Novum. Toch ligt de passie van Barry bij het maken van radioprogramma's. Daarom is hij nu iedere ochtend te horen bij Radio Decibel in Dagstart. Tussendoor is Barry ook voice-over en draait hij graag plaatjes als allround DJ op te gekke feestjes. Wij waren benieuwd naar zijn visie op PR en stelden hem een aantal vragen...

photo

"Publicity is absolutely critical. A good PR story is infinitely more effective than a front page ad." ~ Richard Branson

1. Op welke manier denk jij dat PR kan bijdragen aan iemands imago?

Ik denk dat PR één van de belangrijkste dingen is om jezelf of je merk te promoten. Social media speelt hier een hele belangrijke rol in. Steeds vaker worden merken, acties en personen bekender en groter door het gebruik van veel PR. Hier zitten vaak ook producten of mensen bij waarbij je misschien vraagtekens kunt zetten bij het "talent", maar door goede PR worden zij toch groots opgepikt.

 

2. In hoeverre word jij, en dus ook het medium waar je voor werkt, beïnvloed door PR?

Enorm veel. Je ziet dat er steeds creatiever wordt omgegaan met het trekken van aandacht door de juiste PR. Voor mijn radioprogramma levert dit heel vaak leuke en grappige inhoud op en zijn het dingen die wij willen delen met de luisteraars.

 

3. Wat moeten PR bureaus vooral laten volgens jou?

Ik krijg nog best wel vaak berichten of acties door die te veel gaan over het bedrijf, het product of de persoon zelf waar verder totaal niet creatief is over nagedacht. Ik wil in mijn radioprogramma graag aandacht besteden aan ludieke dingen. Een nieuw product op de markt brengen is hartstikke leuk maar mijn luisteraars zitten niet te wachten op een commercieel "kijk ons eens goed zijn"-verhaaltje.

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg] 

4. Welke social media gebruik je, en waarom?

Ik gebruik facebook, twitter en instagram. Veel van deze sociale media gebruik ik om nieuws en de laatste trends onder mijn volgers en luisteraars te checken. Verder gebruik ik deze media om mijn programma of acties onder de aandacht te brengen. Maar ook om persoonlijker om te gaan met mijn luisteraars.

 

5. Hoe inspireer jij jezelf?

Ik kijk veel naar mijn radiocollega's in het buitenland. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet één voorbeeld heb van iemand waar ik veel van afkijk. Ik volg vaak mijn eigen gevoel en blijf redelijk dichtbij mezelf. Kopiëren is ook niet echt heel creatief.

 

6. Wie is jouw grote voorbeeld?

Heel saai, maar dat heb ik niet. Ik zoek naar een eigen stijl en het is dan af en toe wel leuk om kleine dingen van andere samen te brengen.

 

"Overcome the notion that you must be regular. It robs you of the chance to be extraordinary." ~ Uta Hagen

7. Hoe zorg je ervoor dat je content vernieuwend blijft?

Ja, dit is met een dagelijks radioprogramma best nog wel een klus. Ik maak al bijna vijf jaar de ochtendshow en het is echt heel belangrijk om jezelf te blijven evalueren. Er is ook in de loop van de jaren veel veranderd. Nieuws en media gaan snel en je kan zelf bepelen wat je wilt horen en hoe. Om mezelf en de content te blijven vernieuwen, praat ik veel met collega's en evalueer iedere maand hoe dingen anders of beter kunnen.

 

8. Welke PR-stunt van de afgelopen jaren is jou het meest bijgebleven?

Ik blijf de hele promotie en PR van de telefoonmaatschappij BEN erg goed vinden. Dit is inmiddels wel al heel lang geleden. Het hele land hing vol, ook bij radio en tv-campagnes, met de leus "ik ben BEN". Verder was er geen enkele duidelijkheid of concrete boodschap in de aanloopperiode naar deze campagne. Dit heeft destijds mijn nieuwsgierigheid enorm gewekt. Ik kan me ook een actie herinneren van het slechtste hotel. Zij hebben toen de aandacht gevestigd op hoe vies het daar wel niet is. Door vlaggetjes in hondenpoep te plaatsen met een eerlijke boodschap werd de aandacht gewekt.

 

9. Tot slot, heb jij nog een nieuwtje dat je graag wil delen? Pak dan nu jouw PR-moment.

Luister iedere ochtend tussen 07 en 10 uur naar de Decibel Dagstart. Of ben ik nu iets aan het doen wat ik bij vraag 3 heb afgekeurd ;-)

 

AWINK Websolutions