PR TALK MET... Barry Atsma

facebook

Barry Atsma | Acteur 

Iedere week vragen wij een bekende Nederlander, influencer of blogger naar zijn of haar visie op PR. Deze week is de beurt aan Barry Atsma.

Barry Atsma de meest begeerde en meest gevraagde acteur van Nederland. Barry speelde hoofd- en bijrollen in verschillende Nederlandse films, zoals Komt een vrouw bij de dokter, Loft, Mannenharten, Kenau, Lucia de B. en de best bezochte bioscoopfilm van dit moment: Michiel de Ruyter. Voor zijn rol in Komt een vrouw bij de dokter won Barry in 2009 een Gouden Kalf, in hetzelfde jaar ontving hij ook de Rembrant Award.

Barry maakte in 2013 zijn eerste Hollywood debuut met zijn rol in de Amerikaanse film Hector and the search for happiness. Naast zijn filmrollen was Barry onder andere te zien in de bekende televisieseries Rozengeur & Wodka Lime, Voetbalvrouwen, Baantjer en Gooische vrouwen.

Naast het acteerwerk is hij ambassadeur van het Diabetes Fonds, het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en het initiatief EET met je hart. Zelf is hij woonachtig in Utrecht en papa van twee dochters. 

Wij vroegen Barry hoe hij over PR denkt en hoe hij het zelf toepast... 

photo

"If you don't like what's being said, change the conversation" [Don Draper, Mad Men]

1. OP WELKE MANIER DENK JIJ DAT PR KAN BIJDRAGEN AAN IEMANDS IMAGO?

PR is voor een acteur natuurlijk heel bepalend voor zijn imago. Je kunt in PR, interviews of tv-optredens sturen hoe je overkomt en je hebt daardoor een bepaalde invloed op je imago. Hoewel ik niet de illusie heb dat je daar echt volledige macht over hebt. De media geven altijd hun eigen draai aan jouw verhaal en gaan ermee aan de haal. Het enige medium waar je wel echt directe invloed hebt op hoe je overkomt is live televisie. Alle andere media zijn ook vooral een interpretatie van de journalist of een keuze van de regisseur/editor. In ieder geval probeer ik in de media zoveel mogelijk mezelf te zijn zonder dat ik gelijk mijn hele privé-leven weggeef. Daarnaast is het grootste deel van mijn mediaoptredens werk-gerelateerd of voor een van de goede doelen die ik ondersteun. In ieder moet ik als acteur sowieso veel PR doen om projecten onder de aandacht te brengen en publiek te trekken. Dat staat ook in contracten letterlijk vermeld. Ik zie het dan ook echt als werk. Ik kan wel kiezen wat ik wil doen, en daar ben ik vrij kieskeurig in. Zo probeer ik altijd media met een bepaalde kwaliteit te kiezen en verbind ik me niet zomaar aan een product.

 

"Branding is so important, I have to do it myself" [Donald G. Trump]

2. HOE ZORG JIJ ERVOOR DAT JE ONDER DE AANDACHT BLIJFT?

Ik doe eigenlijk alleen maar mediaoptredens rond projecten. Ik probeer te voorkomen dat ik los van mijn vak als een tv-persoonlijkheid ergens zit of geïnterviewd wordt. En ik probeer regelmatig de luwte op te zoeken qua aandacht. Ik denk dat het op de lange termijn loont om er zo mee om te gaan en niet overal constant te zien te zijn. Maar het is ook wel belangrijk om niet een hele lange tijd helemaal te verdwijnen. Als ik grote film-projecten wil blijven doen zal ik een bepaalde bekendheid moeten blijven houden, omdat het nu eenmaal een vereiste is voor dat soort projecten. Daar ga ik wel bewust mee om. Maar ik moet zeggen dat ik momenteel vooral mijn best doe om wat minder onder de aandacht te blijven.

 

"The question isn't 'What do we want to know about people'. It's 'What do people want to tell about thereselves'" [Mark Zuckerberg]

3. WELKE SOCIAL MEDIA GEBRUIK JE, EN WAAROM?

Ik Twitter omdat ik daarmee mensen die geïnteresserd zijn in mijn werk op de hoogte kan houden en het ook een goed PR-platform is voor projecten. Ik mix de PR dan wel met persoonlijkere tweets om het voor de volgers leuk te houden. Ik tweet ook vaak achter-de-schermen foto's en dat is ook een leuke manier om mensen te laten weten hoe films eigenlijk gemaakt worden.

 

4. WELKE VIJF WEBSITES BEZOEK JIJ HET MEEST?

Nu.nlVariety.comFilminfo.nlnos.nl en Spotify.

 

5. TOT SLOT, HEB JIJ NOG EEN NIEUWTJE DAT JE GRAAG WIL DELEN? PAK DAN NU JOUW PR MOMENT.

Ik ben momenteel bezig aan een Duitse film voor de Duitse televisie. Het heet 'Die Letzte Spur' en ik speel daarin een advocaat die wordt beschuldigd van moord op een jonge vrouw en daardoor aan lager wal raakt. Het wordt gek genoeg gefilmd in Manchester, Engeland, en dat maakt het wel een bijzonder project.

 

Wil jij graag op de hoogte blijven van Barry Atsma en zijn acteerwerk? Volg hem dan op Twitter.

 

#MADEBYPR

- Maart 2015

 

AWINK Websolutions